De geschiedenis van WordPress

Geschiedenis van WordPressDe geschiedenis van WordPress

Inmiddels bestaat WordPress 10 jaar en het aantal websites in WordPress groeien nog steeds. Begin 2014 waren er ruim 80 miljoen websites gebouwd in WordPress. Was het in het begin vooral een manier om een website op te zetten om te bloggen, tegenwoordig kun je er een volwaardige website mee opzetten. Van de kleine blogger zijn het nu ook de grote spelers op de markt die een WordPress website hebben.

 

Een stukje geschiedenis

2001 – De start van WordPress werd gemaakt door Michel Valdrighi. Een franse programmeur. Hij lanceerde in 2001 een programma voor mini blogs en dat noemde hij b2.

2003 – Na een jaar stopte hij met dit project, maar in 2003 gebruikte Matt Mullenberg deze software om foto’s mee te bloggen. In mei 2003 maakte deze student samen met Mike Little een ‘fork’ van dit b2-project. Zij ontwikkelde op basis van de b2-programmatuur een eigen programma, dit werd WordPress. En dit bleek een groot succes waar ook Michel Valdrighi weer bij werd betrokken.

2004 – De ontwikkelingen en daarmee de mogelijkheden van WordPress groeide snel. In het voorjaar van 2004 kwam versie 1.2 van WordPress en bood mogelijkheden voor plugins. Dit zijn kleine onafhankelijke programmaatjes die je kunt toevoegen aan je Worpress website waardoor je een extra functionaliteit krijgt.

geschiedenis van WordPressDe basis van WordPress werd met de mogelijkheid van plugins en themes pas echt compleet. In de afbeelding links kun je goed zien hoe de verschillende items zich tot elkaar verhouden. WordPress is het systeem en met de verschillende themes kun je de ‘look and feel’ bepalen. De plugins geven de mogelijkheid voor een extra functionaliteit.

2005 – Begin 2005 kwam met versie 1.5 de mogelijkheid van themes. Themes zijn opgemaakte templates en hiermee bepaal je de ‘look and feel’ van de website.

Inmiddels heeft Liek Crossmedia een ruime ervaring met het opzetten van WordPress websites voor ZZP’ers en MKB. Ik kom graag met u in contact om te kijken wat ik voor u kan betekenen.

2007 – Maar in 2007 kwamen de grootste veranderingen, versie 2.1 kreeg onder ander een nieuwe ‘user interface’, ‘auto save’-functie en spellingscontrole. En in 2008 kwamen de ‘widgets’, werd de ‘Atom Feed’ verbeterd en kwamen er updates om de snelheid van je website te verbeteren.

2009 – WordPress zoals de meeste hem nu kennen ligt in 2009. Dit was het jaar van de automatische upgrades, ‘built-in plugin’ installatie, ‘sticky posts’, ‘comment threading/paging/replies’, de nieuwe WordPress API, bulk management, en een documentatie via het dashboard.

2010 – In 2010 kwamen de mogelijkheden van ‘custom post types’, menu management, API’s voor persoonlijke headers en achtergronden.

En WordPress blijft aan de weg timmeren.

 

Voor meer tips volg mij op Twitter  (#liekcrossmedia @liekcrossmedia) of meld je aan voor de nieuwsbrief. 

 

Kennis delen met anderen: Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin
Share on facebook
Facebook

Reacties zijn gesloten.