404 Error

Wat is een 404 Error en wat kun je doen?Google 404 error melding voorbeeld

Internationaal is vastgelegd dat een server een 404 Error stuurt als er om een niet bestaande pagina wordt gevraagd. Dit kan een algemene melding zijn, maar webdesigner kunnen ook hun eigen 404 Error-melding maken. In dit voorbeeld de error-melding van Google.

 

De foumelding wordt gegeven door een webserver wanneer het gevraagde bestand niet bestaat. Wanneer je een website hebt komt het nog wel eens voor dat bepaalde pagina’s om een bepaalde rede niet meer bestaan. Toch komen deze pagina’s nog wel voor in de zoekmachines. Wanneer bezoekers op die link klikken in de zoekresultaten krijg je bijvoorbeeld de volgende pagina te zien:

Een bezoeker kan om verschillende redenen op een 404 pagina komen:

  • 404errorDe bezoeker typt een verkeerde url in;
  • Een pagina die verplaatst is nog wel geïndexeerd in de zoekmachines;
  • De link op je website naar een andere pagina van jouw website werkt niet;
  • Een gebookmarkte pagina is niet meer beschikbaar.
Tip: zorg dat je een onderhoudsplan hebt voor je website en dat je daarin alle linken checkt. Indien het om een grotere website gaat zijn daar ook programma’s voor. In WordPress kun je de plugin ‘Broken Link Checker’ implementeren

Toch hoeft je 404 pagina er niet uit te zien alsof er niks te vinden is. Want dat is er natuurlijk wel, alleen niet meer op die url.

Een van de redenen dat bestanden niet gevonden worden, is linkrot. Linkrot is het fenomeen waarbij op een internetpagina met links na enige tijd steeds meer aangeklikte links niet werken, omdat de doelpagina uit de lucht is, een andere naam heeft gekregen of omdat de webpagina of site niet meer bestaat.

Het beste is om een eigen 404 pagina te maken. Een aantal ontzettend leuke voorbeelden kun je op de website van Buzzfeed vinden.

Voor meer tips volg mij op Twitter  (#liekcrossmedia @liekcrossmedia) of meld je aan voor de nieuwsbrief. 

 

 

Kennis delen met anderen: Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin
Share on facebook
Facebook

Reacties zijn gesloten.