Vindbaar in Google | Hoe werkt Google en hoe krijg je een goed resultaat
Iedereen kent denk ik de Homepage van Google waar heel eenvoudig zoekwoorden in geplaatst kunnen worden om informatie te zoeken. Een belangrijke stap, want dit moet aansluiten op diverse online beroepsvelden binnen een organisatie. De woorden die worden gebruikt in Google worden zoekwoorden of Keywords genoemd. Met recht sleutelwoorden genoemd in het engels, want het is het startpunt van vindbaarheid. Maar hoe werkt dit en wat moet je doen om een goed resultaat te behalen.
Hoe ziet een zoekresultaat er in Google uit
Als je na het invullen van zoekwoorden Google laat zoeken krijg je onderstaand zoekresultaat. Een resultaat opgebouwd uit een betaald deel, SEA genoemd, en een onbetaald deel, SEO genoemd. Voor zowel SEO als SEA vormen de zoekwoorden de basis en moeten terugkomen in alle beroepsvelden die te maken hebben met een website. Je moet hierbij onder andere denken aan:
- Webdesigner, die de website bouwt en op de achtergrond in HTML informatie plaatst over de website.
- Contentmanager, die teksten plaatst op de website.
- Online marketeer, die de plannen schrijft en vaak het SEA-deel voor zijn/haar rekening neemt.
- Online communicatie professional, die de communicatie schrijft en vaak het social media onder zijn/haar hoede heeft.
- Trafficmanager, die de diverse plannen moet uitwerken.
Al deze mensen moeten informatie hebben over zoekwoorden en deze gebruiken in de informatie die zij vermelden.
Hoe kun je zoekwoorden zien in Google
Nadat je de ingevoerde woorden laat zoeken wordt er een resulaat in Google zichtbaar. Dit noem je SERP (Search Engine Optimisation) oftewijl zoekmachineoptimalisatie. Alle activiteiten en instellingen om een webpagina een zo hoog mogelijke positie te laten krijgen in Google. Hieronder vind je zo’n resultaten pagina waarvan SEA het betaalde deel is en SEO het onbetaalde deel.
SEA en Google
Zoals eerder beschreven is SEA wat makkelijker om in de hand te houden dan SEO. Google heeft hiervoor Google Adwords in het leven geroepen. Je kunt een gratis account aanmaken en daarmee ook gebruik maken van de zoekwoorden tool. Je ziet dat bedrijven zich hier vaak op richten, omdat dit makkelijker is om grip op te krijgen, maar de kosten zijn vaak hoog. Ik ben van het standpunt dat het voor een start prima is om hier een groter budget voor uit te trekken, maar dat er uiteindelijk een balans gevonden moet worden tussen SEO en SEA.
SEO en Google
SEO is lastiger en een langer traject. Zoals eerder besproken is SEO grens overschreidend. Het is een gebied waar veel beroepsvelden mee te maken hebben en waar de zoekwoorden het startpunt van zijn. Toen ik als bureauredacteur werkte moest ik altijd overal de redactiewijzer uitdragen. Iedereen moest weten hoe wij de doelgroep aanschreven en hoe de leestekens geplaatst moesten worden. Een slag die nog niet is geslagen op het gebied van zoekwoorden. Waarom niet een ‘Zoekwoordenwijzer’. Een wijzer die verteld welke zoekwoorden gebruikt moeten worden, en per vakgebied hoe zij dit moeten gebruiken:
- Webdesigner: uitleg geven over hoe dit gebruikt moet worden voor bijvoorbeeld de bouw van de website (Title, Meta Description).
- Contentmanager: uitleg geven over hoe dit gebruikt moet worden in het schrijven voor internet.
- Online marketeer: uitleg geven over hoe zoekwoorden gebruikt worden voor bijvoorbeeld Adwords campagnes.
- Online communicatie professional: uitleg geven over hoe dit verwerkt wordt in verschillende communicatiemiddelen.
- Trafficmanager: uitleg geven over het technische deel van al deze beroepsvelden.
Een belangrijke rol zie ik hierin weggelegd voor de online marketeer die SEA-campagnes uitwerkt. Zij krijgen door Google Adwords een goed inzicht in de zoekwoorden waarop gezocht wordt. Deze zoekwoorden zouden vervolgens door een online professional – in samenwerking met bovengenoemde beroepsvelden – in een ‘Zoekwoordenwijzer’ geplaatst moeten worden. Een handleiding waarin alle regels en ins en outs staan voor het gebruik van deze zoekwoorden.
De kern van de boodschap is dat de oplossing gevonden moet worden in een nauwe samenwerking van verschillende disciplines om uiteindelijk een goed resultaat te behalen op het gebied van vindbaarheid.