Tips voor het schrijven van webteksten

Artikel2Tips voor het schrijven van webtekst

Een lezer op het internet is een ongeduldige lezer. Hij scant teksten en leest niet graag lange teksten. Ergens is dat ook logisch, want het internet leest minder prettig dan een artikel op papier. Het schrijven is daardoor een technisch kunstje geworden. Hieronder kun je alvast een paar stappen maken. Een uitgebreide uitleg komt aan bod in de cursus.

 
Ik wil meer weten over de cursus Ik wil mij inschrijven  
 

Stap 1. schrijven van het artikel

  • schrijf over één onderwerp

Als je start met het schrijven van een artikel is het belangrijk om te schrijven op één onderwerp. Indien je een ander onderwerp wilt toevoegen kun je dit het beste doen door dit even aan te stippen in de vorm van een beschrijvende tekstlink en deze vervolgens te linken. Kijk maar eens naar Wikipedia.

Stap 2. het ordenen van je artikel

  • wat is de kern – de boodschap – van je artikel

Daarna komt de fase van het ordenen van je artikel. Eerst kijk je naar het onderwerp van je artikel. Waar gaat het artikel over. Deze woorden zet je bovenaan het artikel en moeten vervolgens terugkomen op een aantal niveau’s:

  • de titel
  • de URL
  • de samenvatting
  • 2 tot 3 keer in het artikel

Zorg ervoor dat de boodschap vooraan in de zin komt te staan. Dit noem je ‘front-loaded’ en is belangrijk voor Google.

Stap 3. schrijven van de samenvatting

  • schrijf een uitnodigende samenvatting
  • de essentie in de eerste 150 tekens

Maak van het artikel een uitnodigende samenvatting (een lead). Het moet vertellen waar het artikel over gaat en uitnodigen om het artikel te lezen. Zorg ervoor dat je de samenvatting zo schrijft dat in de eerste 150 tekens de belangrijkste informatie staat. Dit zijn in ieder geval de woorden van het onderwerp die je bovenaan het artikel hebt gezet.

Stap 4. schrijven van de titel (kop)

Vanuit de samenvatting schrijf je vervolgens de kop. Als het goed is kun je deze halen uit de eerste 150 tekens. Ik maak hier heel bewust een stap om af te wijken van veel andere uitleg op internet en dat heeft te maken met het feit dat mensen die niet dagelijks schrijven het moeilijk vinden om kort en bondig te schrijven. Door eerst na te denken over de samenvatting maken zij een tussenstap en kunnen daarna vaak makkelijker de stap maken om een kop te schrijven.

Stap 5. De body

  • deel de body op in kleinere onderdelen van 150 tot 200 woorden
  • geef de onderdelen ankerpunten

Na de titel komt de rest van de tekst. Dit wordt vaak de body genoemd. Kijk naar de tekst die onder de samenvatting staat. Kijk of deze tekst goed geordend is. Staat alles bij elkaar wat bij elkaar hoort en heeft het een logische volgorde.

Breek de body op in kleinere onderdelen van 150 tot 200 woorden per alinea. Zorg voor ankerpunten: tussenkopjes, opsommingen en hyperlinkteksten. Een tekst wordt scannend gelezen en daarbij spelen de ankerpunten een belangrijke rol. De ankerpunten moeten daarom ook de inhoud verwoorden (denk hierbij aan de woorden in de boodschap).

Na elk ankerpunt komt een tekstblok van 150 tot 200 woorden. Zorg dat de zinnen niet langer worden dan 16 woorden en varieer in de lengte van de zinnen. Voor het internet is het belangrijk goed te kijken naar wat nodig is om te vertellen. Vaak kun je met de helft van de woorden alles zeggen.

Kennis delen met anderen: Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin
Share on facebook
Facebook

Reacties zijn gesloten.