Ontwikkelingen op het web

ontwikkelingen op het webOntwikkelingen op het web: Web 1.0 , 2.0 en 3.0

Het World Wide Web (WWW) heeft zich ontwikkeld en kennis van deze ontwikkeling is belangrijk. Zeker omdat we aan de vooravond staan van Web 3.0. Bedrijven die na het lezen van dit artikel zich realiseren dat zijn nog in de fase van Web 1.0 zitten moeten gaan zorgen dat zijn stappen gaan maken naar Web 2.0. De meeste bedrijven bevinden zich in de fase van Web 2.0 en een deel heeft grote moeite om hier zijn weg in te vinden. Maar we staan aan de vooravond van Web 3.0 en bedrijven moeten zorgen dat Web 2.0 op orde is om de volgende stap te kunnen maken.

 

Web 1.0 – het lezen van informatie

Het belangrijkste kenmerk van Web 1.0 is dat het statisch is. Dit is de eerste stap geweest van websites op het internet waarbij  geen ruimte was voor interactie, de communicatielijn gaat maar één kant op.

Web 2.0 – het plaatsen van content

In 2004 werd de term Web 2.0 geïntroduceerd en eigenlijk is dit de fase waarin wij zitten. Web 2.0 bestaat uit een verzameling van factoren die het web een stuk dynamischer maken. Internetgebruikers kunnen zelf informatie plaatsen op internet. De gebruiker komt centraal te staan en er gebruikersvriendelijkheid is belangrijk geworden. Er wordt interactie met de gebruiker gezocht. Hierbij kun je denken aan Weblogs waarbij de gebruiker zelf content kan plaatsen. Deze vorm wordt op dit moment ook veel gebruikt door bedrijven. Maar de gebruiker krijgt ook mogelijkheden om te adverteren en bijvoorbeeld op Marktplaats producten te verkopen. En dan heb je nog de vele webshops waar de gebruiker zijn/haar bestelling kan plaatsen en later ook een review kan achterlaten van het gekochte product. Maar vergeet in dit hele plaatje vooral niet alles op social media: Twitter, YouTube, Facebook etc.

Web 3.0 – een persoonlijk assistent

Maar het is de vooravond van Web 3.0 ook wel het semantische web genoemd. Het doel van semantiek is het zo uitdrukken van informatie dat niet alleen mensen, maar ook software er goed mee om kan gaan. Dit kunnen we zien als een verandering van een periode waarin machines websites ‘lezen’ naar een periode waarin machines websites ‘begrijpen’. Gevolg is dat een machine (bijvoorbeeld een zoekmachine) een grotere rol van betekenis krijgt voor de gebruiker en dat resultaten gerichter worden en beter aansluiten op de zoekopdracht. Google is hier een grote slag aan het maken door zijn informatie uit een website te halen (‘te lezen’) en op basis daarvan te bepalen of dat is wat de gebruiker zoekt. In de wereld van Web 3.0 is de zoekmachine een persoonlijk assistent. Een volgende stap binnen Web 3.0 is de mogelijkheid dat zoekresultaten verschuiven van documenten naar entiteiten. In het semantische web wordt een steeds breder scala aan invloeden meegenomen dan in het huidige web. Hiervoor is het van belang dat profielensites waarop veel informatie is over personen vrij komt. Als je deze gaat koppelen is de persoonlijke assistent geboren.

Voor meer tips volg mij op Twitter  (#liekcrossmedia @liekcrossmedia) of meld je aan voor de nieuwsbrief. 

 

Kennis delen met anderen: Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin
Share on facebook
Facebook

Reacties zijn gesloten.