KEI (Keyword Effectiveness Index)

keyword effectiveness indexWat is de rekenmethode KEI (Keyword Effectiveness Index)

KEI  (Keyword Effectiveness Index) is een rekenmethode om goede zoekwoorden te vinden. Maar voordat ik meer uitleg geef over de getallen die je nodig hebt, is het belangrijk om aan te geven dat KEI een hulpmiddel is en zeker niet als een hard gegeven gebruikt moet worden. Het is belangrijk om vooral ook te kijken naar de betekenis van de woorden die je hebt gevonden, en te kijken of deze woorden ook door je concurrenten worden gebruikt.

 

Je wilt een zoekwoord vinden waarop vaak wordt gezocht maar waar weinig webpagina’s over zijn, en die geen grote concurrentie hebben. De formule die daarvoor wordt gebruikt is KEI. Vooral gevorderde SEO-ers en internet marketeers gebruiken de KEI vaak. Maar zelf kun je dit ook. Je moet alleen weten waar je de cijfers vandaan haalt en wat je precies moet uitrekenen. Ik ga eerst in op de gegevens die je voor de formule nodig hebt en zal aan het einde wat tips geven over de wijze waarop je deze cijfers kunt interpreteren.

De formule is simpel:

KEI = het aantal zoekopdrachten (bron: Adwords) / het aantal serp’s (Search Engine Result Page) (bron: Google)

  • SERP omhoog => KEI omlaag = goed, want minder pagina’s concurreren voor elke zoekopdracht
  • Pagina omhoog => KEI omhoog = slecht, want meer pagina’ concurreren voor dezelfde zoekopdracht

Hoe bepaal je het aantal zoekopdrachten

Het aantal zoekopdrachten was voorheen makkelijk uit de ‘oude’ Keyword Adwords Tool te halen. Deze tool is door Google gekoppeld aan Google Adwords. Maar je kunt toch wat gegevens achterhalen zonder een campagne te starten. Meld je aan bij Google Adwords en ga niet verder dan stap 2. Typ bij stap 2 in het kopje ‘zoekwoorden’ de woorden in waarvan je de maandelijkse zoekresultaten wilt weten.

keyword effectiveness index

Hoe bepaal je het aantal SERP’s

Het aantal SERP’s is het aantal zoekers voor een bepaald zoekwoord. Dit is heel eenvoudig. Je typt een zoekwoord in en bovenin Google staat ‘ongeveer …….. resultaten’. Maar de KEI heeft één groot mankement. Het vergeet namelijk de kwaliteit van je “concurrenten” mee te nemen. Want een bepaalde zoekterm kan misschien wel één miljoen resultaten vertonen, maar als al deze websites de zoekterm niet in de title-tag hebben staan is het een stuk eenvoudiger om ook te scoren met deze zoekterm. Je kunt er vanuit gaan dat als de zoekwoorden in de title staan dit de serieuze concurrenten zijn. Om dit te bereiken kun je de KEI een beetje aanpassen. Om alleen zoekwoorden te zoeken die in de title-tag staan zet je tijdens het zoeken het volgende in Google:

allintitle: <zoekwoord>

keyword effectiveness index

De KEI-berekening voor de keywords ‘online communicatie’ uitgaande van deze woorden in de title-tag: 320 (bron: Adwords) / 39.600 (bron: Google) = 0,00808008

Hoe interpreteer ik de gegevens

Zoals eerder aangegeven zijn de uitkomsten een hulpmiddel en geen hard gegeven. Denk na over de resultaten en manieren om de gegevens aan te scherpen. Het zoeken op ‘longtail keywords’ (3 of meerdere zoekwoorden in één zoekopdracht) is bijvoorbeeld een goede manier. Je weet dat de zoeker op internet goed weet wat hij zoekt en daardoor is dit de zoeker die je voor ogen hebt. Google heeft inzicht gegeven in de verhouding tussen longtail en shorttail zoekopdrachten en wat opviel is dat er veel vaker gezocht werd op longtail keywords dan op shorttail. Het is daarmee een goede manier om gerichter te zoeken naar het gebruik van meerdere zoekwoorden. Belangrijk hierbij is dat je dit op een goede volgorde in Google plaatst. Keer je de woorden om, dan krijg je vaak een ander resultaat. Probeer deze zoekwoorden in ‘Jip en Janneke taal’ neer te zetten en laat vakjargon achterwegen.

keyword effectiveness index

De KEI-berekening voor de keywords ‘online communicatie’ uitgaande van deze woorden in de gehele pagina: 320 (bron: Adwords) / 12.200.000 (bron: Google) = 0,0000262

Een manier om met zoekwoorden aan de slag te gaan is door deze zoekwoorden te verwerken in een blog. Cursus: Iedereen kan met bloggen en social media klanten werven !!!
Voor meer tips volg mij op Twitter  (#liekcrossmedia @liekcrossmedia) of meld je aan voor de nieuwsbrief. 

 

Kennis delen met anderen: Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin
Share on facebook
Facebook

Reacties zijn gesloten.