Wat betekent Keyword density (zoekwoorden dichtheid)

Keyword density

Keyword density (zoekwoorden dichtheid) is bepalend voor de vindbaarheid

Keyword density betekent letterlijk ‘zoekwoord dichtheid’ en is de verhouding tussen het aantal keren dat een keyword voorkomt in een bepaalde tekst tot het totaal aantal woorden in die tekst.

 

Voorkom keyword stuffing

Dit was het sleutelwoord toen zoekmachines een populaire manier werden om de juiste informatie te zoeken. In het begin werden deze zoekwoorden geplaatst in de HTML, maar door de ontwikkelingen van Google kon Google webteksten lezen. Hoe vaker een zoekwoord voor kwam in de tekst hoe hoger je scoorde in de zoekmachines. Webteksten werden volgepropt met zoekwoorden.

Keyword density is maar een onderdeel

Maar Google timmerde flink aan de weg en deze manier van ‘keyword stuffing’ werd afgestraft. Zoekmachines – en met name Google – letten op véél meer dan alleen op hoe vaak de zoekwoorden voorkomen, zoals waar staan je zoekwoorden, hoe relevant zijn ze, wordt op je website goed doorgelinkt naar andere pagina’s binnen je website en wordt via externe pagina’s naar jouw website gelinkt? En ‘keyword density’ is inmiddels maar een onderdeel daarvan.

 

Keywords in een juiste verhouding en op de juiste plaats

De keyword density heeft betrekking op één pagina van je website en dus niet een hele website. Een hoge keyword density kan uiteindelijk weer invloed hebben op de ranking van een webpagina in de zoekresultaten. Het schrijven voor het web vraagt daarom om een hele andere manier van schrijven. Een manier waarbij je uitgaat van keywords en deze in een juiste verhouding en op de juiste plaats in het artikel plaatst.

Hoe werkt keyword density

Een klein rekenvoorbeeld hoe keyword density werkt. Stel je hebt totaal 100 woorden in een artikel en gebruikt 1x een sleutelwoord waar je je op wilt richten dan betekent dit een key density van 1,0%. Stel dat je 200 woorden in een artikel gebruikt en hetzelfde sleutelwoord 8x gebruikt dan kom je op een key density van 4,0%. Gemiddeld gezien moet je uitkomen op een verhouding tussen de 2% en 8%.

Maar er is meer nodig dan een juiste verhouding van keywords

Maar staar niet je helemaal blind op deze verhouding. Er komt meer bij kijken. Daar waar je de sleutelwoorden plaatst is ook bepalend. Voor Google telt ook mee dat je bijvoorbeeld je keyword hebt opgenomen in bijvoorbeeld de URL, Title en header. En verlies vooral niet uit het oog dat het uiteindelijk gelezen worden. Een tekst moet in balans zijn en van de ene kant aanzetten tot lezen en aan de ander kant optimaal worden ingericht voor zoekmachines.

Voor meer tips volg mij op Twitter  ( #liekcrossmedia @liekcrossmedia ) of meld je aan voor de nieuwsbrief. 

 

Kennis delen met anderen: Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin
Share on facebook
Facebook

Reacties zijn gesloten.