De geschiedenis van Twitter is er een van snelle groei

Geschiedenis van TwitterDe geschiedenis van Twitter

In het begin van de geschiedenis van Twitter werd Twitter vooral gebruikt voor alledaagse meldingen, maar al snel werd de waarde gezien van de snelle manier om nieuws te delen. En niet lang daarna werd deze waarde ook gezien door ondernemers die de open structuur ideaal vonden om hun producten onder de aandacht te brengen.

 

Odeo de start van Twitter

Twitter werd in 2006 opgericht door Obvious Corp, een relatief nieuw bedrijf in San Francisco. Het bedrijf had een website Odeo genaamd, waarop mensen geluidsfragmenten kon plaatsen. Maar toen iTunes op de markt kwam verloor Odeo zijn markt.

Twitter als microblog

In maart 2006 ontwikkelde  Jack Dorsey en Noah Glassin een nieuw idee. Mensen konden een sms sturen met daarin je gebruikersnaam (20 tekens) en daarna een status update (140 tekens). Dit werd de start van het microbloggen, een vorm van internetdienst die gebruikers in staat stelt korte tekst- of multimediafragmenten op het internet te publiceren.

 

Twitter werd geboren

Dit idee kreeg de naam Twitter en veel later het icoon van een vogel. De laatste herinnering aan de start waarbij mensen geluidsfragmenten konden plaatsen. In juli 2006 ging Twitter online en in mei 2007 werd Twitter verkocht. Vlak daarna won Twitter een belangrijke prijs op het South by Southwest Festival en werd pas echt Twitter op de kaart gezet.

Twitter kreeg een nieuwsfunctie

In het begin werd Twitter vooral gebruikt voor alledaagse meldingen, maar toen in februari 2009 135 inzittende van vlucht TK1951 van Turkisch Airlines in de buurt van luchthaven Schiphol neerstortte werd pas duidelijk dat Twitter ook voor serieuze zaken kon worden gebruikt. Twitter kreeg een nieuwsfunctie omdat het een snelle manier was om informatie te delen. Het was de gewone burger die de eerste melding maakte van de ramp. Vanaf dat moment nam ook in Nederland de populariteit toe met als gevolg dat het woord twitteren in 2009 werd verkozen tot het Nederlandse woord van het jaar.

Twitter werd zakelijker

En zoals veel social media tools werd Twitter ook ontdekt door de zakenwereld. De openheid van het middel, waarbij iedereen toegang heeft tot elkaar werd ontdekt door de zakenwereld. Je kan op eenvoudige wijze je bedrijf of product onder de aandacht brengen.

Voor meer tips volg mij op Twitter  (#liekcrossmedia @liekcrossmedia) of meld je aan voor de nieuwsbrief. 

Kennis delen met anderen: Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin
Share on facebook
Facebook

Reacties zijn gesloten.