RGB en CMYK kleuren | Wat zijn de verschillen?

Een beeldscherm ( RGB ) kent een andere kleurmenging dan drukwerk ( CMYK) en dat heeft gevolgen

Kleuren op een beeldscherm zien er anders uit dan als je gaat drukken. Het is goed om hier iets mee over te weten om problemen te voorkomen. Dit is het eerste artikel en legt de begrippen additieve en subtractieve kleurmenging uit. De eerste stap in het begrijpen van beeldscherm kleuren en drukkleuren.

 

RGB-kleuren ontstaan door menging van licht

RGB en CMYK kleuren

Alles met een beeldscherm is opgebouwd uit RGB (rood (R), groen (G) en blauw (B)). De menging van deze kleuren wordt additieve kleurmenging genoemd en ontstaat door menging van licht. Licht is opgebouwd uit drie lichtbronnen:  rood (R), groen (G) en blauw (B). Dit zijn primaire kleuren. Additief staat voor optellen en de optelling van RGB is wit.

  • R = rood
  • G = Geel
  • B = Blauw

Met deze 3 kleuren kun je ontzettend veel kleuren mengen. Om goed te kunnen communiceren over de kleur die je wilt is er een standaardisatie gekomen van deze kleuren. Dit kleursysteem begint met een #. Hieronder is een tool waarmee je deze kleuren kunt aanmaken en ook kunt zien om welke kleurcode het gaat. Deze code kun je bijvoorbeeld aan een webbouwer doorgeven, zodat hij de kleur kan gebruiken voor je website.

Vanuit RGB-kleuren kun je de webkleur bepalen: Tool 1: vanuit RGB de Hex bepalen (je kunt de kleuren echt zien)

CMYK-kleuren ontstaan de aftrek van primaire kleuren

Alles wat gedrukt is, is opgebouwd uit CMYK (Cyaan, Magenta, Yellow en zwart). De menging van deze kleuren wordt subtractieve kleurmenging genoemd en ontstaat door selectieve absorptie van het witte licht door één of meer verschillende kleurstoffen. Deze kleurstoffen kunnen als kleine deeltjes dooreen gemengd zijn, zoals bij verf of inkt. De term substractief betekent ‘aftrekken’. Je haalt bij deze menging de primaire kleuren eraf. Hieronder hoe je vanuit RGB-kleuren naar CMYK-kleuren komt.

  • Rood + groen = geel
  • Rood + blauw = magenta (roze-achtig)
  • Groen + blauw = cyaan (hemels blauw)CMYK en RGB kleuren

In een eerder artikel over full colour drukwerk gaf ik aan dat de kleuren geel, magenta en cyaan net niet voldoende zijn om te komen tot alle tinten. Om deze reden is er voor drukkleuren zwart aan toegevoegd.

  • C = Cyaan
  • M = Magenta
  • Y = Yellow
  • K = Zwart

Soms moet je vanuit de kleuren van het drukwerk zelf een kleur aanpassen in een CMS. Onderstaande tool kan CMYK omzetten lijkende kleuren op het web. Ik omschrijf dit bewust als lijkende kleuren, want er zal altijd een afwijking zijn.

Vanuit CMYK kun je dezelfde kleur bepalen voor op het web Tool 2: vanuit CMYK de RGB en Hex bepalen Tool 3: vanuit CMYK de PMS berekenen

 

Voor meer tips volg mij op Twitter  ( #liekcrossmedia @liekcrossmedia ) of meld je aan voor de nieuwsbrief. 

Gerelateerde artikelen over kleurmanagement in drukwerk

Gerelateerde artikelen over de keuze van papier

Gerelateerde artikelen over het ontwikkelen van offline communicatiemiddelen

Onderwerp: Envelop

Gerelateerde artikelen over het plaatsen en reserveren van advertenties

Kennis delen met anderen: Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin
Share on facebook
Facebook

Reacties zijn gesloten.