Een beeldscherm ( RGB ) kent een andere kleurmenging dan drukwerk ( CMYK) en dat heeft gevolgen
Kleuren op een beeldscherm zien er anders uit dan als je gaat drukken. Het is goed om hier iets mee over te weten om problemen te voorkomen. Dit is het eerste artikel en legt de begrippen additieve en subtractieve kleurmenging uit. De eerste stap in het begrijpen van beeldscherm kleuren en drukkleuren.
RGB-kleuren ontstaan door menging van licht
Alles met een beeldscherm is opgebouwd uit RGB (rood (R), groen (G) en blauw (B)). De menging van deze kleuren wordt additieve kleurmenging genoemd en ontstaat door menging van licht. Licht is opgebouwd uit drie lichtbronnen: rood (R), groen (G) en blauw (B). Dit zijn primaire kleuren. Additief staat voor optellen en de optelling van RGB is wit.
- R = rood
- G = Geel
- B = Blauw
Met deze 3 kleuren kun je ontzettend veel kleuren mengen. Om goed te kunnen communiceren over de kleur die je wilt is er een standaardisatie gekomen van deze kleuren. Dit kleursysteem begint met een #. Hieronder is een tool waarmee je deze kleuren kunt aanmaken en ook kunt zien om welke kleurcode het gaat. Deze code kun je bijvoorbeeld aan een webbouwer doorgeven, zodat hij de kleur kan gebruiken voor je website.
CMYK-kleuren ontstaan de aftrek van primaire kleuren
Alles wat gedrukt is, is opgebouwd uit CMYK (Cyaan, Magenta, Yellow en zwart). De menging van deze kleuren wordt subtractieve kleurmenging genoemd en ontstaat door selectieve absorptie van het witte licht door één of meer verschillende kleurstoffen. Deze kleurstoffen kunnen als kleine deeltjes dooreen gemengd zijn, zoals bij verf of inkt. De term substractief betekent ‘aftrekken’. Je haalt bij deze menging de primaire kleuren eraf. Hieronder hoe je vanuit RGB-kleuren naar CMYK-kleuren komt.
- Rood + groen = geel
- Rood + blauw = magenta (roze-achtig)
- Groen + blauw = cyaan (hemels blauw)
In een eerder artikel over full colour drukwerk gaf ik aan dat de kleuren geel, magenta en cyaan net niet voldoende zijn om te komen tot alle tinten. Om deze reden is er voor drukkleuren zwart aan toegevoegd.
- C = Cyaan
- M = Magenta
- Y = Yellow
- K = Zwart
Soms moet je vanuit de kleuren van het drukwerk zelf een kleur aanpassen in een CMS. Onderstaande tool kan CMYK omzetten lijkende kleuren op het web. Ik omschrijf dit bewust als lijkende kleuren, want er zal altijd een afwijking zijn.
Gerelateerde artikelen over kleurmanagement in drukwerk
- Hoe moet ik omgaan met de kosten versus drukkwaliteit?
- Wat is full colour drukwerk?
- Wat zijn de gevolgen van PMS-kleuren?
- Wat is het verschil tussen RGB en CMYK?
Gerelateerde artikelen over de keuze van papier
- Papierformaten: A-standaard, B-standaard, C-standaard, E-standaard.
- Houthoudend papier versus Houtvrij papier.
- Wat is langlopend en breedlopend papier?
- Hoe bepaal je de looprichting van papier?
- Welk papierdikte moet ik gebruiken en waar moet ik op letten.
Gerelateerde artikelen over het ontwikkelen van offline communicatiemiddelen
Onderwerp: Envelop
Gerelateerde artikelen over het plaatsen en reserveren van advertenties