Welke papierdikte moet ik nemen voor drukwerk?

PapierfabriekWelke papierdikte moet ik nemen voor drukwerk?

Als grafisch intermediair heb ik vaak gemerkt dat het gramgewicht van papier een onzekerheid met zich meebrengt. Drukkers geven hierover vaak geen goede informatie en laten het aan jou over wat je wilt. Ergens is dat logisch want papier verschilt. Het ene papier zal steviger aanvoelen dan het andere. Papier kent soorten, maar ook bewerkingen, waardoor het ene papier steviger aanvoelt dan het andere. Toch wil ik met dit artikel een richtlijn geven. Het geeft een gevoel van houvast tijdens de gesprekken met een drukker.Tip. Vraag bij drukkers waarmee je werkt papiermonsters op van verschillende gramgewichten. Vraag om het papier waar jij of de drukker het meest mee drukt. Laat de drukker aangeven om welk papier het gaat en om welk gramgewicht.

Wanneer wordt papier karton

We beginnen bij het begin en maken een scheiding tussen papier en karton. Hierover verschillen de meningen, maar meestal wordt onderstaande aangehouden.

Algemeen
– tot 179 gram = papier
– vanaf 150 gram = karton
– vanaf 600 gram = bordkarton

Papierdikte

Welk gramgewicht past bij welk middel

Er zijn veel communicatiemiddelen en het is erg belangrijk dat deze middelen een goede uitstraling krijgen. Een uitstraling die niet alleen gaat om een goede inhoud en een krachtige opmaak, maar als er een verkeerde papierdikte is gekozen kan een middel een vodje worden. En waar veel mensen niet bij stil staan is de vraag hoe ga ik het gebruiken. Een te zwaar papier kan voor een mailing hoge portikosten met zich meebrengen. Een goede afstemming van de juiste papierdikte is van groot belang.

 

Papierdikte

 

  • Briefpapier en enveloppen

Voor briefpapier en enveloppen zijn twee standaard gewichten, 80 en 90 gram. Ik heb in de loop der jaren gemerkt dat de keuze van dit papier bepalend is voor porti kosten. Kijk dan ook goed naar hoeveel briefpapier je per envelop wilt versturen. Onderaan dit artikel staat een richtlijn, maar neem dit ook mee in de offerteaanvraag naar de drukker.

  • FlyerVouwwijzen

Meestal zullen flyers worden uitgedeeld. Een stevig papier is dan wenselijk. Maar denk goed na over het gebruik, want indien je dit in een mailing wilt meesturen met bijvoorbeeld een brief, en het geheel wil insteken in een envelop, dan zit je met portikosten. Een grammetje meer of minder kan behoorlijke kosten met zich meebrengen.

  • Folders

Zoals het woord zegt is een folder gevouwen. Dit kun je op verschillende manieren doen en daardoor wordt de folder met iedere vouw steviger. Hiernaast een aantal mogelijkheden om te vouwen. Ook zit er aan een folder een grens aan de papierdikte. Dit heeft met het scheuren van het papier te maken. Je moet dus een goede afweging maken.

  • Poster

Voor posters is het van groot belang om te kijken waar de poster voor wordt gebruikt. Hoe dikker het papier hoe zwaarder de poster. Dit heeft gevolgen voor het bevestigen van de poster. Ook is de grootte van de poster hier bepalend in. Kijk dus goed naar de functie en grootte van de poster. In sommige gevallen zal de poster ook gevouwen worden. In dat geval heb je net als bij een flyer te maken met het scheuren van het papier.

  • Visitekaartje

Het belangrijkste van een visitekaartje is dat het stevig is. Neem daarom geen gramgewicht minder dan 250 gram. Indien het visitekaartje een vouw heeft overleg dan met de drukker het maximale wat mogelijk is.

Specifiek
– 80  grams – briefpapier / envelop
– 90 grams – briefpapier / envelop
– 135 grams – folder / flyer /poster
– 170 grams – folder / flyer
– 180 grams – poster- 200 grams – poster- 250 grams – flyer
– 300 grams – visitekaartje / ansichtkaart

Gramgewicht zelf uitrekenen

Je kunt het gramgewicht ook zelf uitrekenen. De formule is  “Gewicht = lengte x breedte x gramgewicht”.

Voorbeeld: 80 gram vel van 210 x 297 mm weegt bij; 0,21 x 0,297 x 80 = 4,99 gram

Maar is dit te lastig. Hierboven is een lijst gemaakt van de meeste formaten en het gewicht van het papier. Bedenk wel dat je papier gaat bedrukken en dat daar misschien ook een veredeling gebruikt wordt. Dit zal zorgen voor een extra gewicht. Laat de drukker daarom ook met je meerekenen.

Voor meer tips volg mij op Twitter  (#liekcrossmedia @liekcrossmedia) of meld je aan voor de nieuwsbrief. 

 

——————————–

Gerelateerde artikelen over kleurmanagement in drukwerk

Gerelateerde artikelen over de keuze van papier

Gerelateerde artikelen over het ontwikkelen van offline communicatiemiddelen
Onderwerp: Envelop

Gerelateerde artikelen over het plaatsen en reserveren van advertenties

Kennis delen met anderen: Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin
Share on facebook
Facebook

Reacties zijn gesloten.