Wat is de looprichting van papier?

Wat is de looprichting van papier?

PapierfabriekPapier wordt eerst op rollen geproduceerd en daarna in vellen gesneden. Als het papier wordt gesneden kan dit in de lengte richting of breedte richting van de rol worden gedaan. Komt de lengte uit de breedte van de papierbaan dan spreek je van breedlopend papier (BL). Gebeurt dit in de lengte van de papierbaan dan spreek je van langlopend papier (LL).Dit verschil kun je zien aan de A4 en A3-formaten papier. A4 papier is namelijk bijna altijd langlopend en A3 papier bijna altijd breedlopend. Je kunt heel eenvoudig bepalen of het om langlopend of breedlopend papier gaat. Hieronder drie manieren:

1. Scheuren van het papier – Scheur aan beide zijden het papier. Er ontstaan twee soorten scheuren: eentje die recht loopt en eentje die krom loopt. Daar waar het papier recht scheurt is de looprichting van het papier.

2. Buigen van het papier – Door het buigen van het papier voel je weerstand. Daar waar de weerstand het minste is, is de looprichting van het papier.

3. Vochtig maken van het papier – Maak aan beide zijden het papier vochtig. De looprichting is daar waar de as is van het opgerolde papier.

Voor meer tips volg mij op Twitter  (#liekcrossmedia @liekcrossmedia) of meld je aan voor de nieuwsbrief. 

————————-

Gerelateerde artikelen over kleurmanagement in drukwerk

Gerelateerde artikelen over de keuze van papier

Gerelateerde artikelen over het ontwikkelen van offline communicatiemiddelen

Onderwerp: Envelop

Gerelateerde artikelen over het plaatsen en reserveren van advertenties

Kennis delen met anderen: Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin
Share on facebook
Facebook

Reacties zijn gesloten.