Hoe moet ik omgaan met kosten en kwaliteit drukwerk

Hoe moet ik omgaan met kosten en kwaliteit drukwerk

De meeste drukkers drukken in full colour en een basis van dit begrip is handig. Je moet een keuze maken tussen kosten en kwaliteit van het drukwerk. Vaak worden er verschillende offertes aangevraagd om te zorgen dat de druk- of printkosten zo laag mogelijk blijven. Op zich een goede manier, maar:

 

  • drukinkten en papier kunnen per drukker verschillen;
  • de drukker maakt keuzes aan de pers en het is daarom ook mensenwerk;
  • keuzes in huisstijlen kunnen ook grote gevolgen hebben.

Drukwerk resultaat bepaalt de keuze
Een goede inschatting van het uiteindelijk resultaat is net zo belangrijk als de kosten. Soms is het bijvoorbeeld van groot belang dat kleuren exact worden weergegeven. Denk maar aan kunstdrukwerk of drukwerk voor automerken. Maar voor een flyer die op straat wordt uitgedeeld is het misschien minder van belang.

Het is logisch dat kunstdrukwerk vraagt om dezelfde drukker. Het afstemmen van opmaak en drukwerk is van groot belang. Vaak bepaald de drukker het profiel waarin de PDF moet worden aangeleverd en zal de drukker een proevenronde doorlopen. In het geval van de flyer is het een goed idee om naar de kosten te kijken en een goedkopere optie in overweging nemen.

Drukwerkmakelaar om kosten laag te houden
Voor deze laatste optie heb ik regelmatig het drukwerk uitbesteed bij een drukwerkmakelaar. Bijvoorbeeld Reclameland of Drukwerkdeal. Deze drukwerkmakelaars kopen plaatruimte en vullen dit met het drukwerk wat zij krijgen aangeleverd. Je begrijpt dat de drukker een gemiddelde zal nemen van al de opmaken die hij krijgt en dat hij dit niet helemaal kan afstemmen op jouw folder of flyer. Als het niet bezwaarlijk is dat er een tint verschil in kleur is, is dit een goede manier om kosten laag te houden.

Huisstijl is vaak een punt van discussie
kosten en kwaliteit van het drukwerkOok is het goed om na te denken over de keuzes voor de huisstijl. Bedrijven hechten veel waarde aan huisstijlen en dat is logisch. Maar het kan ook gevolgen hebben voor de keuzes die je maakt als je wilt gaan drukken.

  • Veel vormgevers nemen in het huisstijlhandboek PMS-kleuren op.  In een volgend artikel zal ik hier dieper op ingaan. Maar wat erg belangrijk is om te weten is dat een keuze voor een PMS kosten met zich meebrengt.
  • Maar je kunt ook denken aan de kleurkeuzes van bijvoorbeeld kikkergroen en oranje. Twee kleuren die snel onderhevig zijn aan kleurafwijkingen als je ze opbouwt in full colour en hiermee gaat drukken. Hiernaast nog enkele moeilijke kleuren om op te bouwen in CMYK.
  • Ook zijn grote vlakken met eenzelfde kleur – en als dit ook nog groen of oranje is helemaal – erg gevoelig voor kleurafwijkingen.

Vaak wordt een huisstijl gekozen zonder dit tegen het licht te houden van een drukker. Maar ik zou dit zeker doen en bijvoorbeeld de drukker uitnodigen waarbij je het drukwerk meestal uitbesteed. Hij kan meer vertellen over de kosten van de huisstijl die gekozen gaat worden.

Voor meer tips volg mij op Twitter  (#liekcrossmedia @liekcrossmedia) of meld je aan voor de nieuwsbrief. 

——————————————-

Gerelateerde artikelen over kleurmanagement in drukwerk

Gerelateerde artikelen over de keuze van papier

Gerelateerde artikelen over het ontwikkelen van offline communicatiemiddelen

Onderwerp: Envelop

Gerelateerde artikelen over het plaatsen en reserveren van advertenties

Kennis delen met anderen: Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin
Share on facebook
Facebook

Reacties zijn gesloten.