Wat is full colour drukwerk

Wat is full colour drukwerk

full colour drukwerkIn een eerder artikel heb ik gesproken over full colour drukwerk en de keuzes die je moet maken als je gaat drukken. Als het om drukwerk gaat waarbij kleurgarantie van een ondergeschikte rol is kun je kijken naar kosten, maar als kleurgarantie van groot belang is is het beter om een goede afstemming met de drukker te bewerkstelligen. Maar wat is nu full colour drukwerk.Full colour drukwerk wordt uit 4 kleuren opgebouwd, CMYK. Deze letters staan voor drukinkten:

  • C = cyaan en is een blauwe/groene kleur
  • M = magenta en is een roze/rode kleur
  • Y = yellow (geel)
  • K = zwart

Eigenlijk zou het voldoende moeten zijn om alleen C, M en Y te gebruiken, maar deze 3 kleuren zijn niet in staat om het drukwerk op een juiste kleur te krijgen. K – het zwart – is een correctiekleur. Dat zwart de letter K krijgt heb ik altijd apart gevonden, maar ooit heeft een drukker mij verteld dat K voor Key staat. Het is de sleutelkleur, die de correctie maakt in het drukwerk.

De techniek van het drukken
De techniek is simpel en iedereen die kunstgeschiedenis op school heeft gehad heeft wel eens de term ‘pointillisme’ gehoord. Een techniek waarbij door middel van primaire kleuren stippen op het doek worden geplaatst. Door de stippen bij elkaar te plaatsen mengt het zich op een afstand. Een rode en gele stip mengt zich bijvoorbeeld tot oranje. Dit is ook de techniek van het drukken.full colour drukwerk

Iedere kleur wordt geplaatst in een bepaalde rasterstand. Bijvoorbeeld als je met 4 kleuren drukt dan kan de rasterstand als volgt zijn:

  • Y – 0 graden
  • Z – 15 graden
  • M – 45 graden
  • C – 75 graden

De kleuren worden tegen elkaar – en voor een deel over elkaar – geplaatst waardoor een optische menging ontstaat. Het is goed om een keer naar een drukkerij te gaan en rond te kijken. Vraag de drukker hoe hij de kleuren afstemt op de pers en vraag ook hoe je kleuren kunt beoordelen. Meestal hebben ze kleine loepjes om weg te geven, die zijn erg handig om zelf mee aan de slag te gaan.

full colour drukwerkWat je dan ook kunt zien is dat de kleuren voor een deel over elkaar komen te liggen en de volgorde van het over elkaar leggen is ook van belang voor het uiteindelijke resultaat. Full colour drukwerk wordt op een 4 kleurenpers gedraaid. Hierbij ga ik er wel vanuit dat er geen extra bewerking nodig is, maar daar later meer over. Elke kleur heeft zijn eigen drukplaat en druktoren. Het papier rolt van toren naar toren en elke toren zorgt voor een kleur.

Voor meer tips volg mij op Twitter  (#liekcrossmedia @liekcrossmedia) of meld je aan voor de nieuwsbrief. 

————————–

Gerelateerde artikelen over kleurmanagement in drukwerk

Gerelateerde artikelen over de keuze van papier

Gerelateerde artikelen over het ontwikkelen van offline communicatiemiddelen

Onderwerp: Envelop

Gerelateerde artikelen over het plaatsen en reserveren van advertenties

Kennis delen met anderen: Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin
Share on facebook
Facebook

Reacties zijn gesloten.